Article from GP about LÄDER


MUSIK: Gruppen Läder vräker omkull de konventioner som omger den akademiska musikutbildningen.

Läder, där flera av de sex medlemmarna har en akademisk musikutbildning, motsvarar just inte föreställningen om de musikaliska traditionernas bevarande. När de pressar in sin blandning av metallisk hardcore, frisinnad jazz, elektroakustisk musik och avantgardistisk improvisation i ett mixerbord, som en gång tillhörde Bingolotto, slår de ilsket röda inspelningsmätarna i botten.
Resultatet bär den talande titeln You have released the fucking fury - NU JÄVLAR!!! och släpps i dagarna på det lilla göteborgsbolaget Brax-Tone Entertainment.
Publiken överrumplad
Läder har på kort tid skaffat sig stor pondus inte bara på den lokala musikscenen. Spelningar på bland annat jazzklubben Brötz/Now, GAS-festivalen och på stockholmska Nalen och Fylkingen har överrumplat publiken.
- Både kids och trötta jazzmusiker kommer fram och säger "det här var ju jääävligt bra!" berättar gruppens trumpetare Michael Lloyd.
Det som skiljer Läder från många andra improvisationsband är den omedelbara attacken menar Tony Blomdahl, gitarrist och utanför Läder tonsättare i eget namn.
- Allt vi gör grundar sig i ett motstånd mot nånting som redan finns.
Sedan långt tillbaka har improvisationskonserter börjat trevande och byggts upp med skalor och intensitet. Så ska det inte vara. Det ska börja stenhårt och sen ska det öka.
Läders musik är en fysisk upplevelse, både live och på skiva. Michael Lloyd hävdar, kanske halvt på skämt, att läkaren säger att Michael inte borde spela så starkt fysiskt som han gör.
Det är musik som bygger upp strukturer och sedan bryter ner dem och bygger upp nya igen. Även om den har en hög klangdensitet så finns där en organisk dynamik, en detaljrikedom som gör musiken till allt annat än ett ensidigt vrål.
Särskild konsert önskas
- Jag kan inte säga om det är bättre, men det är någon skillnad mellan oss akademiker och 16-åriga punkkillar som manglar på, medger Fredric Bergström som med sin bas är en av gruppens färskaste medlemmar och i likhet med Tony Blomdahl med en kompositörskarriär utanför bandet.
Det handlar också om dynamik att Läder gärna jobbar med gästmusiker. Med på nya skivan är till exempel Nils Wohlrabe med ett förflutet i bland annat Lädernunnan. Och Fredric Bergström avslöjar vad han själv kallar "en pervers önskan".
- Jag skulle vilja arbeta tillsammans med Mieskuoro Huutajat, den finska manskören Skrikarna. De, vi och Göteborgs Brassband samtidigt under en konsert på Götaplatsen skulle vara fantastiskt! Det kanske är det yttersta vi kan prestera.

Peter Sjöblom

granslost@gp.se